LED BOX lightbox tabelalar genel olarak düşük maliyetli olmalarıyla biliniyor. Yani diğer reklam araçlarına göre öyleler. Ancak minimum enerji harcaması tabi ki başka bir olay. Bu noktada aslında önemli olanın LED BOX lightbox tabela modeli olduğunu söyleyebiliriz. Tercih edeceğiniz LED BOX lightbox tabelaya ve kullanacağınız ışık miktarına göre bu enerji harcama mevzusu değişecektir. Hangi LED BOX lightbox tabelalar minimum enerji sağlıyor, onlara bir bakalım.
1 – Tek Taraflı LED BOX Lightbox Tabela
Enerji tasarrufu sağlayan tabela modellerinden biri tek taraflı LED BOX lightbox tabela. Genellikle de en çok tercih edilen LED BOX lightbox modeli olduğunu da söyleyebiliriz. Markanın ihtiyaç ve talebine göre değişmekle birlikte genel olarak beyaz ışık kullanılıyor. Ama tabi ki yine çalışılacak tasarıma göre bu enerji harcama miktarı değişiklik gösterecektir. Göz alıcı sunumlar oluştururken, bir yandan da önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlıyorlar.
2 – Beyaz Işıklı LED BOX Lightbox Tabela
Günümüzde en fazla kullanılan LED BOX lightbox tabelalardan biri olan beyaz ışıklı modeller, yüksek kaliteli ve parlak bir aydınlatma sunmasına rağmen, en uygun maliyetli görsel çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Işığın LED lambalarla eşit şekilde dağılması, hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de reklam görselinize adeta hayat veriyor.
LED BOX Lightbox Tabela Aydınlatma Unsurlarını Belirleyen Faktörler
Minimum enerjili LED BOX lightbox tabela üretilirken göz önünde bulundurulması gereken birkaç aydınlatma faktörü var. Bunlar ışık yoğunluğu, renk sıcaklığı ve LED yerleşimi. Her bir faktör hem üretilen ışığın kalitesini hem tüketici algısını hem de enerji tasarrufunu belirliyor. Ancak en iyi tasarımı seçmek için markanın ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Lightbox Tabela: Işık Yoğunluğu ve Parlaklık
Burada kastedilen yüzey alanının dikkate alınarak toplam ışık emisyonunun ölçüsü aslında. Bu da genellikle lümen (lm) olarak ifade ediliyor. LED BOX Lightbox tabelanın boyutuna göre lümen ölçüsü de değişiyor. İşi teknik kısımdan ele aldığımız zaman, LED aydınlatma floresana göre daha az enerji kullanıyor diyebiliriz. Dolayısıyla da enerji tasarrufu açısından daha avantajlı çünkü tabela ölçüsüyle eşdeğer yoğunlukta ışık dağıtıyor. LED aydınlatmalarda standart olarak 2200-2800 lümen ölçüsü verebiliriz. 4000-7000 lümen seçenekleri de var ancak onlar yüksek çıkışlı olduğundan enerji tasarrufu sağladığı pek söylenemez.
Renk Sıcaklığı
Şimdi fen derslerimize dönecek olursak ışığın renk sıcaklığının ölçü birimi neydi, Kelvin’di, yani K. Buradan ışığın hangi ton kalitesine sahip olacağı belirleniyor. Çok basit bir örnek olacak ama hatırlarsanız ölçeğin alt kısmındaki sıcak renkler kırmızı, üst kısmındaki soğuk renkler ise mavi tonlarında oluyordu. Tam ortadaki ışık ise daha beyaz bir görünüme sahiptir ve gün ışığını genelde simüle eder. Standardı ise 3200K sıcak beyaz, 4200K nötr beyaz ve 6500K gün ışığı sıcaklıklarını içerir. Renk sıcaklığını belirleyerek de enerji tasarrufu sağlamak mümkün.
LED Yerleştirme
Aslında LED yerleştirme seçeneğine uzun uzadıya değinmeyeceğiz çünkü aslında yukarıda da anlattığımız üzere burada LED’lerin yerleşiminden ziyade lümen ölçüsü önemli. Yani enerji tasarrufuna etki eden şey asıl lümen. Ama mesela edgelit dediğimiz yani kenar aydınlatma daha standart ölçü birimlerine sahip olduğu için düşük enerjili seçenek sunuyor diyebiliriz.